Bakos Katalin: 10 × 10 év az utcán A magyar plakátművészet története (1890 - 1990) Kiadó: Corvina Kiadó Kiadás éve: 2007 Terjedelem:...

Könyvajánló: 10 x 10 év az utcán

szombat, szeptember 03, 2011 rezkarcfitness 0 CommentsBakos Katalin:
10 × 10 év az utcán
A magyar plakátművészet története (1890 - 1990)

Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 2007
Terjedelem: 204 oldal

A művészi színvonalú plakáttervezés a 19. század végén jelenik meg Magyarországon. Az első historizáló jellegű alkotások mellett hamar feltűnnek a korabeli modernizmus, a szecesszió hatását magukon viselő példák. A plakátok stílusa a későbbi évtizedekben is tükrözi az érvényes képzőművészeti tendenciákat. A plakátművészet mégsem csupán levonata, hanem alakítója is kora vizuális kultúrájának. Izgalmas, változatos műfaj, amelyben humor, játékosság, pátosz, tárgyszerűség, frivolság, díszítőkedv egyaránt megfér. Sokfelé ágazó történetének hátterét a szerző számtalan kultúr- és reklámtörténeti, történelmi részlettel gazdagítja. Bepillantást nyújt a hétköznapi élet és a politika, a képzőművészet és a kereskedelem területébe. Emblematikus művészegyéniségek mellett számtalan kiemelkedő, mára elfeledett grafikus pályájával ismertet meg.

Bakos Katalin, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa több mint két évtized kutatásait összegzi kötetében. Munkája a magyar plakátművészet első monografikus feldolgozása. A kötetet közel háromszáz kiváló minőségű illusztráció, valamint alapos forrás- és irodalomjegyzék teszi teljessé.

0 megjegyzés: