V. Ecsedy Judit: A régi magyarországi nyomdák betűi és díszei XVII. század (I. kötet) Kiadó: Balassi Kiadó Kiadás éve: 2010 Terjedelem: 928...

Könyvajánló: A régi magyarországi
nyomdák betűi és díszei

szombat, október 09, 2010 rezkarcfitness 0 Comments


V. Ecsedy Judit:
A régi magyarországi nyomdák betűi és díszei
XVII. század (I. kötet)

Kiadó: Balassi Kiadó
Kiadás éve: 2010
Terjedelem: 928 oldal

Először jelenik meg teljes áttekintés a legkorábbi hazai könyvek betűiről és díszeiről, vagyis arról, hogy milyen betűket és díszeket felhasználva készültek az első Magyarországon nyomtatott könyvek. A Hungaria Typographica sorozat első kötete a történeti Magyarország területén működő nyomdák felszerelését 1473-tól, Hess András nyomtatványaitól egészen 1600-ig mutatja be, egyúttal mintegy rekonstruálva is e tipográfiákat. A kötet a hazai nyomtatványokban található betűk, könyvdíszek, illusztrációk teljes repertóriuma: minden egyes, a maga korában nyomdafestéket kapott illusztrációt, díszt, iniciálét (díszes kezdőbetűt), ábrát, nyomdai cifrát és betűt bemutat mérethű reprodukció formájában, amelyek leírását a katalógus tartalmazza. Nem hiányoznak az összeállításból a legkorábbi térképek, hangjegyek sem.

Minthogy Magyarországon a sokszorosított grafika első emlékeit kizárólag a könyvek őrizték meg, így a kötet nemcsak a legkorábbi hazai nyomdák tipográfiai emlékanyagát tartalmazza, hanem a legkorábbi nyomtatott grafikai alkotásokat is. Ezek túlnyomórészt fametszetek, de ritkaságként akad köztük rézmetszet is. A Hungaria Typographica sorozat további kötetei a későbbi évszázadok magyarországi könyveit tárják majd fel ugyanezzel a módszerrel.

(Forrás: libri.hu)

0 megjegyzés: