Shah Gabriella: Csohány Kálmán Kiadó: Somos Kiadó Kiadás éve: 2010 Terjedelem: 128 oldal Csohány Kálmán (1925-1980) Munkácsy-díjas g...

Könyvajánló: Csohány Kálmán

szombat, június 25, 2011 rezkarcfitness 0 Comments


Shah Gabriella:
Csohány Kálmán

Kiadó: Somos Kiadó
Kiadás éve: 2010
Terjedelem: 128 oldal

Csohány Kálmán (1925-1980) Munkácsy-díjas grafikusművész életét és munkásságát mutatja be a reprezentatív album, amely születésének nyolcvanötödik évfordulóján jelent meg.
A pásztói születésű művész a hatvanas, hetvenes évek grafikusnemzedékének egyik meghatározó egyénisége volt. Rézkarcain, tusrajzain és litográfiáin a népi szimbolika balladai tömörségű, egyéni hangvétellel párosul.

A családi fotókkal induló életrajzi mű Shah Gabriella művészettörténész összeállításában az eddigi legteljesebb munka, a pályarajz mellett képet ad a művészi fejlődés főbb állomásairól, a híres sorozatok (Pásztói népszokások, Nibelungok, Cigánydalok) keletkezéséről. Csohány a grafika, az illusztráció mellett foglalkozott a kerámiaművészettel, és rengeteg akvarellt is készített - ezekről külön fejezetben tájékozódhatunk. A kötetet angol és német nyelvű összefoglaló, műtárgylista, illetve közöttük kiállítási lista és irodalomjegyzék egészíti ki.

Forrás: csohany.fonixnet.com

0 megjegyzés: