Hogy egy kis magyar grafikatörténet is szerepeljen a blogban, gondoltam belecsempészek időnként egy-egy érdekesebb cikket. Elsőként az első ...

Dürer Terem

szombat, december 03, 2011 rezkarcfitness 8 Comments

Hogy egy kis magyar grafikatörténet is szerepeljen a blogban, gondoltam belecsempészek időnként egy-egy érdekesebb cikket. Elsőként az első magyar grafikai kiállítóteremről szedtem össze annyi információt amit csak találtam eddig.

Lia Néni, Duray Lászlóné 1963 szeptemberétől 1971 decemberéig - a későbbi Stúdió Galéria helyiségében működő - Dürer Terem galériavezetője volt. A Dürer Terem a Képcsarnok Vállalat galériahálózatának egyetlen grafikákra szakosodott kiállítóterme volt, amely a MKISZ Grafikai Szakosztálya tagjai számára rendszeres kiállítási lehetőséget is biztosított. 1963–72 között az V. ker. Bajcsy-Zsilinszky út 52-ben, 1986-tól az V. ker. Váci u. 16. sz. alatt működött. 1991-ben megszűnt.

1963. szeptember 27-én Gadányi Jenő kiállításával nyílt meg, melyet 1964-ben Hincz Gyula, Borsos Miklós, Kondor Béla, Barcsay Jenő kiállításai követtek; majd 1965-ben Martyn Ferenc, Szász Endre, 1966-ban Maurer Dóra, Gyulai Líviusz, Szántó Piroska bemutatói.


 Hincz Gyula kiállításmegnyitó, 1964


...ott volt viszont a képgrafikai zsűri, ezt Supka Magdolna vezette, tagja volt Csohány Kálmán és a fiatal Szemethy Imre is. A Képcsarnok Vállalat ügynökei, többnyire az üzemi pártbizottságok aktivizálása révén, rézkarc-megbízásokat hajtottak fel a brennbergi bányászok kilakoltatásától a ruggyantagyár termelési munkafolyamatainak ábrázolásáig mindenféle témára. Az ezekről készült rézkarcokat 2-300 példányban nyomtatták ki, aztán eltűntek...
Nem lehetett követni, mennyit keresett ezeken a Képcsarnok, viszont a művész sem járt rosszul, és főleg sok szabadidőt, függetlenséget nyert a saját munkájához. Úgy háromhavonta jött egy-egy megbízás, és a kész munkákért járó pénzből nagyjából három hónapig lehetett megélni. Emellett 1964-től pár éven át működött az ún. „kiemelt grafika” kategória, amelynek zsűrije a nem megrendelt, igazi műveket 50 példányos sokszorosításra fogadta el. Ezek a számozott grafikák nem tűntek el a süllyesztőben, gyűjtőkhöz kerültek, a Dürer Teremben, rendes galéria-környezetben árusították őket.
(Maurer Dóra)


Ha bárkinek a birtokában vannak még hasonló archív fotók, információk szívesen veszem ha megírja, elküldi e-mailben.


 Borsos Miklós kiállításmegnyitó, 1964




 Kondor Béla kiállítási meghívója



 Kondor Lajos kiállításmegyitó, 1965


Mauer Dóra kiállításmeghívója



Gross Arnold kiállításmegnyitó, 1970


Képek és szöveg forrása: www.c3.hu/~ligal/lia.htmlhttp://www.artmagazin.hu/artmagazin_hirek/festoelet_magyarorszagon_vi.__beszelgetes_maurer_doraval.544.html

8 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztőség!
    A "második Dürer Terem" A Váci utca 16/b. alatti passzázsban működött, továbbra is a már megszokott minőséget nyújtva, 1983 és 1988 decembere között. Bezárásának oka az volt, hogy a galéria fölött székelő CIB BANK központ szemet vetett a galéria helyiségére, s a Képcsarnok akkori megbízott igazgatója fillérekért elkótyavetyélte azt, s így tudott egy szerény nyereséget kimutatni az 1988-as gazdasági évre. A galéria hiánya továbbra is nagy gondot okoz a grafikus szakmának.....
    Üdvözlettel:
    Bernáth István ex galéria vezető

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kiegészítő információt! Remélem egyszer megérem hogy megnyíljon újra valahol egy Dürer terem!

    VálaszTörlés
  3. Valamikor 1973 és 75 Között Haász Pista rendezett a Szent László Gimnáziumban egy nagyon izgalmas kiállítást, akkori kortárs képekből, döntő többségében rézkarcokból. Sajnos fotóm nincs róla, és már az emlékezet is halványul. Akikre emlékszem: Hincz Gyula, Gross Arnold, Szántó Piroska, mintha Gyulai Liviusz is lett volna, és nem tudom, hogy ott találkoztam-e először Kondor Béla képpel, vagy csak a hatására, de az is rémlik. Mindenesetre az osztályomban, és még néhány másikban is frenetikus hatása lett. Nagyon sok gyerek kezdett érdeklődni a kortárs képzőművészet iránt. Ma is szükség lenne hasonló bátor kezdeményezésekre.

    VálaszTörlés
  4. https://www.youtube.com/watch?v=WoQ1TEvIsPM

    VálaszTörlés
  5. https://www.youtube.com/watch?v=qy-bRIHB80w

    VálaszTörlés
  6. Remeny,2018 novembere van,egy kovetkezo dürer terem alma bukkant fel ,kis műhellyl a hattereben,ahol atudatlan proletar es a hulye allamtitkar is betekinthet a rezkarc,fametszet es litogafia birodalmaba.2019 tavaszan kiviragzik a magyar grafika.londonban mar a japan fametszetet tanitja ismerosom,rebecca salter,mar megint tiz ev,mire ideer a valtozas,hat menjunk elebe.ha nem tuntettek volna el a tiz budapesti galeriat a kontar politikusok,akkor most lenne hol kiallitani a grafikakat.mindenkinek javaslom elolvasasra horvath gyõrgy konyvet,a muveszek bevonulasa a cime. Csok keri imre rezkarcolo .

    VálaszTörlés
  7. Lánchídi panoráma a XIX.sz ból
    Címmel vettem még a 70-es évek elején egy rézkarcot(grafikát). Valószínű tömeggyártott volt.
    Sajnos a készítőjét nem tudom beazonosítani. Talán leginkább a Pavlovics névre hasonlít, én ennek látom.
    Hol tudnék utánna járni a készítőjének?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Paulovits Pál (1892 - 1975) grafikus

      Törlés