A most ajánlott könyv a 100 éves fennállását ünneplő Szépművészeti Múzeum "Remekművek Vendégségben" sorozatában megrendezett k...

Könyvajánló: Róma bűvöletében- Giovanni Battista Piranesi rézkarcai

csütörtök, február 09, 2017 rezkarcfitness 0 CommentsA most ajánlott könyv a 100 éves fennállását ünneplő Szépművészeti Múzeum "Remekművek Vendégségben" sorozatában megrendezett kiállításhoz kapcsolódó katalógus. A kiállítás a művész leghíresebb rézkarcsorozatait állította előtérbe: a Prima Partét, az Archi trionfalit, a Vedute di Romát, és a Börtöncapricciókat.

Piranesi (1720-1778) olyan különleges építész volt, aki nem kivitelezett terveivel, hanem elméleti munkásságával - régészi-történészi tevékenységével - legfőképpen grafikusművészként hagyott nagyszerű örökséget az utókorra. Piranesi hatalmas életműve az ókori művészetről szóló elméleti munkáktól, a görög és római művészetekkel kapcsolatos vitairatoktól az építészeti fantáziatervekig, és rajzokig, a kiadói és műkereskedői tevékenységtől a műtárgy-restauráláson át a nagyszabású rézkarcsorozatokig ível. Ez utóbbiak a főművei.


Czére Andrea:
Róma bűvöletében
- Giovanni Battista Piranesi rézkarcai

Kiadó: Szépművészeti Múzeum
Kiadás éve: 2006
Terjedelem: 66 oldal

Kép és szöveg forrása: https://www.libri.hu/konyv/czere_andrea.roma-buvoleteben.html

0 megjegyzés: