Gerszi Teréz: A magyar kőrajzolás története a XIX. században Kiadó: Akadémiai kiadó Kiadás éve: 1960 Terjedelem: 316 oldal A szerz...

Könyvajánló: A magyar kőrajzolás története a XIX. században

csütörtök, június 12, 2014 rezkarcfitness 0 Comments

Gerszi Teréz:
A magyar kőrajzolás története a XIX. században

Kiadó: Akadémiai kiadó
Kiadás éve: 1960
Terjedelem: 316 oldal


A szerző múltszázadi művészetünk legnépszerűbb grafikai eljárásaival ismerteti meg e kötet olvasóját. A múlt század második évtizedétől, az első hazai kőnyomdák megalakulásától a 70-es évekig követi nyomon a kőrajzolók és kőnyomdák munkásságát.

Az első fejezet a kezdeti nehézségekről, az új technika fokozatos térhódításáról ad számot. A továbbiakban a szerző a kőrajzoló tevékenységnek az 1840-es évek társadalmi és nemzeti mozgalmaival kapcsolatos fellendülését vázolja. A múlt század ötödik évtizedében keletkezett kőrajzok jellemzése eleven képet ad a főváros rohamos növekedéséről, pezsgő életéről, a kiéleződött társadalmi, politikai ellentétekről, az 1848-as forradalom és a szabadságharc egyes mozzanatairól. Az olvasó áttekintést kap a közönség és művészek szoros kapcsolatáról, a művészeti kereslet és kínálat viszonyáról, a kőrajzolók, nyomdák és kiadók összehangol munkájáról. Az utolsó fejezet a világosi összeomlást követő elnyomatás idején a kőrajzolás területén is nyomon kísérhető ellenállási kísérletekről, a forradalmi, nemzeti eszmék ébrentartása érdekében tett erőfeszítésekről, munkákról számol be.


Kép és szöveg forrása: http://www.antikvarium.hu/ http://www.antikvarkonyv.hu/

0 megjegyzés: