A Szentendrei Képtárban megrendezésre kerülő kiállítás Gy. Molnár István eddig ismeretlen életszakaszának bemutatását tűzi ki célul. Épp...

Kiállítás: Gy. Molnár István: Útravaló

péntek, február 01, 2013 rezkarcfitness 0 Comments



A Szentendrei Képtárban megrendezésre kerülő kiállítás Gy. Molnár István eddig ismeretlen életszakaszának bemutatását tűzi ki célul. Éppen ezért, nem nevezhető emlékkiállításnak és életmű kiállításnak sem - bár születésének 80-dik évfordulója erre alkalmas lenne. Gy. Molnár István azon műveit láthatjuk, amelyeket még Szentendrére költözése előtt készített Budapesten.

 Gy. Molnár István a hatvanas évek elején grafikusként futott be a magyar művészeti életben. A Képzőművészeti Főiskolán festőként végzett, de mégis megtanulta a sokszorosított grafikai eljárásokat (rézkarc, metszet, hidegtű, aquatinta), és megélhetése biztosítására grafikusként is tevékenykedett. 1993-ban azt írta katalógusában: "Két évvel a Főiskola elvégzése után teljesen áttértem a grafikára. Szinte kizárólag rézkarcokat és rézmetszeteket készítettem hosszú éveken át, amely sikereket is hozott. Lapjaimat több helyen külföldön is bemutatták különböző kollektív kiállításokon. Az éjszaka képei sorozatot már Szentendrén fejeztem be, az utolsó lapokon érződik ennek a hatása, de ezzel grafikai pályafutásom befejezettnek is tekintettem." Az életmű feldolgozásakor előkerültek olyan grafikai művek is, melyek sokkal árnyaltabbá teszik ezt a vallomást, és egyben színesebbé teszik az életmű ezen szakaszát.

 Jelen kiállításon ezért nem csak a belföldön és külföldön egyaránt szereplő metszetek és rézkarcok lesznek láthatóak, hanem a 60-as években készült tusrajzok, pasztellek és kollázsok is. Érdekes képet lehet kapni ebből a korszakból, mivel a művész éppen akkor - Tóth Antal szavaival élve - "mint vezetőségi tag részt vett, létrehozója volt a Stúdió 1966. évi kiállításának, amely komoly rést ütött a kultúrpolitika bástyáján".

Elérhetőség:
Szentendrei Képtár
2000 Szentendre, Fő tér 2-5.
Telefon: 26-310-244
E-mail: info@pmmi.hu

Nyitvatartás:
Megtekinthető 2012. december 7. - 2013. február 10. (vasárnap) szerdától vasárnapig 14.00 - 18.00 óráig.


Kép és szöveg forrása: port.hu

0 megjegyzés: