Rékassy Csaba azok között a grafikusok között van, akiket a legmélységesebben tisztelek. Virtuozitása, technikai tudása lenyűgöző. Sokat tö...

A hónap alkotója: Rékassy Csaba

szerda, március 02, 2011 rezkarcfitness 1 Comments

Rékassy Csaba azok között a grafikusok között van, akiket a legmélységesebben tisztelek. Virtuozitása, technikai tudása lenyűgöző. Sokat töltöttem el rézkarcai tanulmányozásával és mindig mond valami újat valami érdekeset. Csak meg kell nézni az Ovidius albumot, ami már-már munkásságát összegző opusnak is tekinthető. Csak keresem a szavakat de inkább átadom a szót az őt sokkal jobban ismerő Megay Lászlónak.


"Nem biztos, hogy grafikusnak született. Az sem, hogy ebben a században kellett volna élnie. Rékassy Csabát csekély fantáziával valamely görög vagy római agórán is láthatnánk híres bölcselőként, aki viszont tüstént odébb áll, ha túl népes a hallgatóság, hogy aztán betérjen valahová, ahol jó bort mérnek - és ahol finomabb közönségnek magyarázhatja ugyanazt. A reneszánsz Rómában is elképzelhetnénk valami ötvösfélének, aki csudás szerkezeteiről is híres. Csoda, hogy nincs bent Vasary Arcképcsarnokában. Lehetett volna hangszerkészítő Cremonában és még sok egyéb. A fontos csak az lett volna számára, hogy gondolkodni tanítsa az anyagot - és ő megtanulja az anyag gondolatait. 

A tény viszont, olyan grafikus volt a század utolsó harmadában, aki minden felsorolt adottságát főleg a rézmetszeteiben mutatta fel. Nemcsak azt, emberségét is. A reneszánsz emberét, aki képzőművészként is bölcselő, filozófusként pedig kézműves. Aki örök igazságokat keres és nem ölti fel múló divatok cifra ruháját, inkább valami tógafélét vagy csuhát. Bizonyára az utóbbit. Valóban úgy dolgozott mint egy szerzetes, de néha éjjel kisurrant a cellájából megtapasztalni a világ örömeit is. Ez kedvelt műfajából következhetett, hisz a rézmetszés - azon a fokon, ahogy művelte - szerzetesi életmódot kíván. Itt minden vonal végleges, mindegyik egy külön gondolat. Az egészben a teljes világot kell megjeleníteni. Ez Rékassy szemében szép, mert múlandó, részleteiben tökéletes, egészében esendő és kusza. Úgy érezte, napjain neki kell rendet teremtenie. 

Harminc éves korától ez csaknem mindig sikerült neki. Ebben az életkorban jutott el a műveltségnek arra a fokára, melyben az anyag már nemcsak a gondolat hordozója, hanem maga is gondolkodik. Ha úgy tetszik, álmodik. A mitológia csodáiról, amelynek nála mindig emberekkel esnek meg. Szörnyekről, amelyek bennünk laknak, de nem árthatnak nekünk, hisz múlandóságunknál nincs nagyobb szörnyűség. Tökéletes testű asszonyokról, akik mindig merengők egy kicsit, mintha azon tűnődnének, hogyan kerültek az Édenkertből abba a különleges világba, ahol a férfiak istennek képzelik magukat, és a teremtés művét akarják esendő módon utánozni. Persze az anyag nem gondolkodik. Még Rékassy Csaba lapjain sem. De nála úgy tűnik, mivel mesterük mindent, amit a világról tudott, amit öröknek hitt, rézbe metszett. Sokat tudott, sok mindenben hitt. Jó is volt, ami ugyan nem művészeti kategória, de minden vonalán érezhető."



Bélyeg
rézkarc
190 × 70 mm




Fazekasműhely, 1964
rézkarc, rézmetszet, papír
200 × 155 mm



Folyónál, 1986
rézkarc, rézmetszet, papír
205 × 290 mm


Időjárásjelentés
rézkarc, rézmetszet, papír
245 × 440 mm



A megfigyelő
rézkarc, rézmetszet, papír


Pár könyv amit érdemes forgatni:
Rékassy Csaba életmű katalógus
(1996, Szolnok)

Megay László – Rékassy Csaba: Könyves könyv
(1976, Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest)

Bíró Ferencné, Csorba Csaba – Rékassy Csaba:
Évezredek hétköznapjai: Élet a középkori Európában és Magyarországon
(1985, Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest)


Régebbi bejegyzések róla:
Rékassy Csaba: Ovidius album (1977)

(Köszönet a képekért: axioart.hu)

1 megjegyzés:

  1. Azért szerintem ezek elsősorban rézmetszetek, ebben is egyedülálló Rékassy életműve, nagyon kevesen művelik ezt a technikát a XX. században...

    Egyébként nagyon tetszik a blog, örülök, hogy rátaláltam!

    VálaszTörlés