Krejca, Ales: A művészi grafika technikái Kiadó: Corvina Kiadó Kiadás éve: 1986 Terjedelem: 200 oldal Könyvünk megnyitja az olvasó e...

Könyvajánló:
A művészi grafika technikái

kedd, március 15, 2011 rezkarcfitness 0 Comments


Krejca, Ales:
A művészi grafika technikái

Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1986
Terjedelem: 200 oldal

Könyvünk megnyitja az olvasó előtt a grafikus műhelyét, hogy ott, a művész munkáját lépésről lépésre követve, vele együtt élhesse át az alkotás kalandját. Ily módon könnyen és élményszerűen közelíthető meg a művészi grafika lényege és számos technikai törvényszerűsége. Szakember ír saját munkájáról, amelynek minden mozzanatát, technológiájának összes apró részletét kiválóan ismeri, így a könyv hasznos vezérfonal azok számára, akik maguk is meg szeretnék próbálkozni a nyomtatott grafika művelésével, de azoknak is, akik már némi jártasságot szereztek benne. Áttekinthetően csoportosított, szemléletes, rövid fejezetek ismertetik az utóbbi ötszáz év során a magasnyomás, mélynyomás, síknyomás és szitanyomás elnevezés alatt általánossá vált grafikai technikát.

A reprodukciók a művészi grafika legjobb példáit mutatják be, és a hozzájuk fűzött magyarázatok azt is elárulják, milyen technikai eljárást alkalmazott a művész. Nem feledkezik meg a könyv a grafikai műhely legszükségesebb berendezési tárgyainak ismertetéséről sem. Végül az utolsó fejezet a művészi grafika gyűjtőinek ad gyakorlati tanácsokat, hogyan tárolják szakszerűen lapjaikat, hogyan fogjanak hozzá a mű korának és alkotójának meghatározásához és milyen ismertetőjegyekből következtessenek egy-egy nyomatnál az alkalmazott technikára.

Mindenkinek ajánlom. Akik még csak most ismerkednek vele és azoknak is akik már régóta alkotnak.

0 megjegyzés: