Az akvatinta v. más nevén foltmarás lényege a szemcsés fedőréteg alkalmazása (gyanta ill. aszfaltpor), amellyel a fémlemez felületét vonják ...

Mi is az az Akvatinta?

kedd, március 23, 2010 rezkarcfitness 4 Comments

Az akvatinta v. más nevén foltmarás lényege a szemcsés fedőréteg alkalmazása (gyanta ill. aszfaltpor), amellyel a fémlemez felületét vonják be. A maratási időtől függően foltok egyre sötétebbek a lenyomaton. Ha még nem dolgoztunk ilyen technikával érdemes maratási táblázatot készíteni mintegy próba és gyakorlásképp. Bátran kombinálhatjuk a rézkarccal is, szépen kiegészítik egymást.


Alapozás
A lecsiszolt rézlemezre felvisszük a gyantaport. harisnyából finoman szitálhatjuk vagy ha finomabb egyenletesebb eloszlást szeretnénk. Ennek egyik legjobb és talán legegyszerűbb módja ha a lemezt betesszük nagyobb gyantaporos dobozba. A dobozban lévő gyantaport felrázzuk hogy felkavarodjon és beteszük a lemezt pár percre. Így az apró szemcsék lehullva egyenletesen eloszlanak a lemezen.
Ezután kissé felmelegítjük a lemezt, hogy ráolvadjon a gyantapor. Vigyázzunk azonban hogy ne melegítsük túl.

Munkafolyamat
Ezután elkezdhetjük kifedegetni a foltokat valamilyen saválló fedőanyag segítségével (közepesen hígított kályhacsőlakk tökéletesen megteszi) a legvilágosabbtól a sötét árnyalat felé haladva. Én legtöbbször ecsetet használok.

Maratás
Egy-egy árnyalat befejezése után a kályhacsőlakkot megszárítjuk majd miután megszáradt savba tesszük. Ha kész a maratás bő vízzel lemossuk és megszárítjuk a lemezt és folyathatjuk a következő árnyalat kifedésével.

Nyomtatás
Ha az utolsó árnyalattal is készen vagyunk, hígítóval eltávolíthatjuk a kályhacsőlakkot. A gyantaport denaturált szesszel kell leszedni mivel a hígító erre nem képes. Ezután mint a rézkarcnál, befestékezzük, eltávolítjuk a felesleges festéket és előre beáztatott nedves papírra nyomtatjuk.

4 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztők!
    A segítségüket szeretném kérni,ugyanis 15 év szünet után újra kezdtem volna rézkarcokat készíteni, mindent be is szereztem hozzá, megtaláltam a helyet nyomtatni, de sajnos a régi kályhacsőlakkot, vagy cipészszurkot sehol nem tudom beszerezni, pedig végig hívtam Budapest összes cipészkellékesét, vegyipari üzleteit, sőt még az aszfaltgyártókat is egy kis bitumenért, de hiába.Mivel lehet védeni a lemez hátoldalát maratáskor, és esetleg alapozni is? A művészellátóban kapható francia Sharbonnel márkájú alapozót megvettem, de a hátlapra méregdrága lenne. Köszönettel: Kolárovits Katalin (kolarovits.katalin@gmail.com)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katalin!

    A lemez hátuljára tökéletesen megfelel a barna szigetelőszalag. Sculler márkájút javaslok mert azt könnyű leszedni utána, a többi szakad meg apró darabokban jön csak le, mintha odagyógyult volna. Kapargathatja az ember ítéletnapig.

    A kályhacsőlakk valóban nehezen beszerezhető, ám nem lehetetlen. Neten keresgélve, vagy kisebb falukban még a vasboltban tartanak ilyesmit.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Szerkesztő!
    Segítséget szeretnék kérni. Olyan szakembert keresek ki elkészíti rajzomról heliogravür segítségével a rézlemezt.Köszönöm válaszukat. Budapest környéke lenne ideális. Üdvözlettel Horváth Tibor

    VálaszTörlés