A szerző könyvében az 1945 utáni magyar sokszorosított grafika, a rézkarc, a litográfia, a szita, az ofszet és a számítógépes nyomatok, ...

Könyvajánló: Lóska Lajos - Karctű és monitor

csütörtök, november 19, 2015 rezkarcfitness 0 Comments



A szerző könyvében az 1945 utáni magyar sokszorosított grafika, a rézkarc, a litográfia, a szita, az ofszet és a számítógépes nyomatok, illetőleg a monotípia történetének gazdagon illusztrált bemutatására, áttekintésére vállalkozik. Közel 60 művész több mint 100 művel mutatja be a korszak grafikai törekvéseit.




A háború utáni grafikusnemzedék egyik legkiemelkedőbb, legemblematikusabb képviselője Kondor Béla, aki 1956-os diplomamunkája modern felfogásával nagy vihart kavart a szakmai körökben, de mindenekelőtt a szocialista kultúrhivatalnokok között. Az ő művészetével párhuzamosan, legfeljebb néhány év eltéréssel teljesedett ki többek között Gross Arnold apró motívumokból építkező mese- és álomvilágot bemutató munkássága, továbbá Csohány Kálmán és Lenkei Zoltán balladai hangvételű, expresszív, Rékassy Csaba klasszicizáló, már-már mágikus realista kifejezésmódja.

A hatvanas évek művészeinek másik csoportja (Lakner László, Maurer Dóra, Pásztor Gábor) elfordul a klasszikus-hagyományos kifejezésmódoktól és az Észak-Amerikából kiinduló, Európát is meghódító pop art stílushoz kapcsolódik. 

A következő évtizedet, a hetvenes éveket a fotó (Baranyay András), a síkkonstruktív, a hard edge irányzatok dominanciája jellemzi (Deim Pál, Bak Imre, Fajó János), valamint a pop art továbbélése (Kocsis Imre), később pedig megjelenik az intellektuális szürrealizmus (Szabados Árpád, Szemethy Imre, Almásy Aladár). Ugyancsak ebben az időszakban erősödik meg a társadalomkritikus ábrázolásmód (Pinczehelyi Sándor, Somogyi Győző, Prutkay Péter).

A nyolcvanas években a stílusok kavalkádja és a technika tisztelete érzékelhető a meghatározó alkotók (Molnár László József, Orosz István, Stefanovits Péter és mások) tevékenységében. A következő évtizedben viszont újra a koncept művészet és a minimal art előretörése dokumentálható (Kótai Tamás, Gallusz Györgyi, Szíj Kamilla), de kiteljesedik a komputer technika alkalmazása (Koronczi Endre, Nagy Gábor György stb.) is, sőt ez utóbbi irányzatok határozzák meg az új évezred első évtizedét.

Lóska Lajos:
Karctű és monitor
A magyar sokszorosított grafika 1945-2010

Kidaás éve: 2014

0 megjegyzés: