Albrecht Dürer: Melankólia I. rézmetszet, papír 240 × 185 mm A rejtvények őse a ma bűvös négyzetként ismert típus. Lényege hogy a négy...

Albrecht Dürer bűvös négyzete

kedd, szeptember 18, 2012 rezkarcfitness 0 Comments

Albrecht Dürer: Melankólia I.
rézmetszet, papír
240 × 185 mm

A rejtvények őse a ma bűvös négyzetként ismert típus. Lényege hogy a négyzetben lévő számok sorának és oszlopának és átlóinak összege mindig ugyanannyit ad. A legrégibb több, mint 6000 éves, és egy kínai könyvben maradt fenn. Ezt a típust vették át, indiai közvetítéssel, az egyiptomiak. Hitük szerint bűverő lakott a négyzetekben, és kőbe vésve a nyakban viselték őket. Talizmánnak tekintették, amely véd a rontás és a betegségek ellen. Görög közvetítéssel jutott el Európába a bűvös négyzet, és hiedelemvilága egészen a középkorig megmaradt.


Nagy tisztelője és ismerője volt a misztikus bűvös négyzeteknek Albrecht Dürer is, aki az egyik 1514-ben készült rézmetszetén, egy betegségűző Jupiter-négyzetet ábrázolt. Mivel Jupiter száma a 34-es volt, e szám kombinációi köré épült a négyzet. A 4 × 4-es négyzet egész sor olyan érdekességet tartogat, amely a kor tudósait és laikus szemlélőit csodálattal töltötték el: nemcsak sorai, oszlopai és átlói adják ki összegként a bűvös számot, a 34-es szám 86 különböző négyes csoport összegeként állítható elő az ábrából, Például a négy sarok vagy a négy középsõ mező összege is 34-et ad az alsó sor közepén található 1514 pedig a mű keletkezésének évszámát jelöli.



Képek és szöveg forrása: www.netrejtveny.humaterd.uw.hu miscellaneous-pics.blogspot.hu

0 megjegyzés: