Száz éve született Bálint Endre (1914–1986). Monotípiáiból rendezett kiállítása alkalmat ad a megemlékezésre. Bálint művészetének egyik l...

Kiállítás: Álomtredékek – Bálint Endre monotípiái

csütörtök, szeptember 18, 2014 rezkarcfitness 0 Comments


Száz éve született Bálint Endre (1914–1986). Monotípiáiból rendezett kiállítása alkalmat ad a megemlékezésre. Bálint művészetének egyik legjellemzőbb vonása a játékosság és a kísérletező kedv. Festészete mellett sokféle más műfajban is kipróbálta magát, így grafikai lapokat készített, elsősorban linómetszetet és litográfiát, illetve jelentősek montázs-sorozatai, valamint a jelenlegi kiállításon bemutatott monotípia is kedvelt technikái közé tartozott.



A monotípia a 17. század közepe óta létező eljárás. Egy olyan átmeneti jellegű képzőművészeti technika, amely a festészet és a grafika határmezsgyéjén helyezhető el. Tulajdonképpen síknyomó eljárás, méghozzá, ahogy arra a „mono” előtag is utal, egy példányban készült nyomat.

Bálint Endre képei álomtöredékek, létfragmantumok. Az álomszerű, az emlék, a múlt darabkái keverednek aktuális élményszegmensekkel képein. A legegyszerűbb formák, a művészi eszköztár alapelemeinek, ha tetszik a művész ábécéjének kialakítására törekszik. A töredék-fragmentum jelleg egyszerre teszi álomszerű lebegéssé, emlékekből előderengővé, és archaikus hatásúvá műveit, amely hatást tovább fokozza a kopottas, líraian formált faktúraképzés. Ez a felületképzési módszer nem csak olajképeit jellemzi, hanem nyomatait és főként monotípiáit is. Ezért is kedvelhette annyira a monotípia műfaját, mert általa olyan felületi hatásokat tudott elérni, ami művészi szándékának leginkább megfelelt. Ahogy a kiállításhoz készült katalógus bevezetőjében Szeifert Judit művészettörténész fogalmaz: „Bálint Endre alkotásai a csönd képei. Csöndet sugároznak, és csöndet teremtenek maguk körül. Kiszakítanak a mindennapok valóságából álomszerű lebegésükkel, a líraian megformált képfelületek meditatív bolyongásra hívnak az elmúlt idők, az emlékek világába, de ugyanakkor téren és időn kívüli helyekre visznek, röpítenek minket.”

Megnyitó: 2014. szeptember 19. 18 óra.
A kiállítást megnyitja: Dr. Szeifert Judit művészettörténész

Elérhetőség
Melange Galéria
1055 Budapest Markó u.3.
Tel: + 36 1 267 3380
E-mail: info@jaszigaleria.hu
Web: www.jaszigaleria.hu

Megtekinthető
A kiállítás 2014. október 18-ig látogatható. Nyitva: h-p 11.00 – 18.00, szo: 11.00 – 14.00

0 megjegyzés: