A grafika funkcióváltozásai VII. – Petneki Áron grafikatörténeti sorozata A kiállítás a XX. grafikai biennálétól kezdődően a soron köv...

Kiállítás: "Vér panoráma leng előttem el" - A háború képe a grafikában

vasárnap, július 06, 2014 rezkarcfitness 0 Comments



A grafika funkcióváltozásai VII. – Petneki Áron grafikatörténeti sorozata

A kiállítás a XX. grafikai biennálétól kezdődően a soron következő bi- majd triennálékhoz kapcsolódó, „A grafika funkcióváltásai” c. tárlat-sorozat része. Mint a megelőző kiállítások is, ez is egy témakörben válogat a 16 – 19. század grafikai alkotásaiból. Miután az idei esztendő az I. világháború centenáriuma, ezért idén a „hívószó” a háború, a küzdelem lett, bár – miután zömmel korábbi alkotásokról van szó – direkt módon nem kapcsolódik a száz év előtti történésekhez. A csataképek, a küzdelem résztvevőinek lelkiállapotát tükröző arckifejezések, a hadvezér reprezentatív képe, a közkatonák megjelenése az ábrázolásokon, a háború mint a hatalom vizualizálásának eszköze – mind egy-egy altémakör.

A látogató számára nemcsak a téma interpretációja szempontjából, hanem az anyag tekintetében is újat tud nyújtani a kiállítás, mert a válogatás nem közgyűjteményi anyagból, hanem egy budapesti magángyűjteményből és a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeinek grafikai kabinetjéből történt.

Elérhetőség:
Miskolci Galéria - Feledy Ház
Miskolc, Deák Ferenc tér 3.
Tel.: 70/ 943-2921, 46/500-680

Megtekinthető:
előzetes bejelentkezés alapján látogatható.


Képek és szöveg forrása: http://miskolcigaleria.hu/

0 megjegyzés: