A Kecskemét külvárosában, a Szent István városhoz tartozó Műkertvárosban található művésztelepet Iványi-Grünwald Béla alapította 1909-ben. ...

Grafikatörténet: Kecskeméti művésztelep

kedd, július 08, 2014 rezkarcfitness 0 Comments

A Kecskemét külvárosában, a Szent István városhoz tartozó Műkertvárosban található művésztelepet Iványi-Grünwald Béla alapította 1909-ben. A telepet tulajdonképpen a ’neósok’ forradalma hívta életre, akik a Nagybányai Művésztelepről Iványi-Grünwald vezetésével Kecskemétre tették át székhelyüket, így megalapozva itt a XX. század egyik legnagyobb művészcsoportosulását. Itt is készült sok szép grafika.


Kecskeméti-Művésztelep
közös műterem,  1910-es évek
képeslap



Neósoknak a század elején induló neoimpresszionista irányzatot követő művészeket hívták, akik már nem a müncheni iskola nagyjait, de a Párizsban tanult művészeket tekintették követendő példának, úgy mint Cézanne, Gauguin és Matisse. Iványi-Grünwald tudatosan, programba foglalva fogalmazta meg a csoport igényeit és a művésztelep kialakításának paramétereit, amely kezdeményezés mellé állt Kada Elek polgármester is. A nagyszabású elképzelést megvalósítván Jánszky Béla és Szívessy Tibor építészek nyolc műtermes villát építettek meg a művészek számára.


Kecskeméti-Művésztelep
Falus Elek lakása,  1910-es évek
képeslap



Kecskeméti-Művésztelep
Farkai Jenő lakása,  1910-es évek
képeslap



Kecskeméti Szőnyegszövő
Iványi Grünwald Béla, 1910-es évek
képeslap



Kecskeméti - Művésztelep
Olgyai Ferencz lakása,  1910-es évek
képeslap


Az I. világháborúban, a szükség idején tömeglakásokká vált műtermeket 1920-ban ismét a művészeké lett, de két villát a budapesti Képzőművészeti Főiskolának (ma egyetem) adtak át a hallgatóik számára. Iványi Grünwald Béla halála után Révész Imre vette át a telep vezetését.


Iványi Grüwald Béla a kecskeméti művésztelepen, 1912
fotó, papír





Képek forrása: http://www.hirosnaptar.hu/http://4.bp.blogspot.com/http://gyujtemeny.vatera.hu/kepeslap_fenykep/magyarorszag/1945_tol/https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.507138182665771&type=3http://www.hirosnaptar.hu/adat/oldal/2298/Image/varga-nandor.jpg

0 megjegyzés: