Már régóta szeretnék egy bejegyzést írni róluk, hisz áldozatos munkájukkal ők is hozzájárulnak a magyar grafika elismertségének növeléséhez....

Kisgrafika Barátok Köre

szombat, június 23, 2012 rezkarcfitness 0 Comments

Már régóta szeretnék egy bejegyzést írni róluk, hisz áldozatos munkájukkal ők is hozzájárulnak a magyar grafika elismertségének növeléséhez.



"A kisgrafikák szépsége, gyakran kimagasló művészi értéke arra ösztönözte az embereket, hogy e lapokat megőrizzék, ismerőseik ex libriseit megszerezzék vagy cseréljenek, s így megindult ezek gyűjtése. Néhány európai országban a gyűjtők már több mint száz évvel ezelőtt kezdtek egyesületekbe tömörülni. Nálunk a XX. század elején a Szent György Céh műgyűjtői között találjuk az ex libris kedvelőit is. 


A két világháború között Budapesten a MEGE (Magyar Ex Libris Gyűjtők és Grafikabarátok Egyesülete), Debrecenben pedig az Ajtósi Dürer Céh tömörítette a kisgrafika barátait. Mindkét társaság folyóiratot is adott ki. Ezek utóda az 1959. április 25-én megalakult Kisgrafika Barátok Köre (K.B.K.) , melynek folyóirata, a KISGRAFIKA 2011-ben lépett 50. évfolyamába. A lap változatos tartalmával, sok kisgrafikai illusztrációval tájékoztatja olvasóit a magyar és nemzetközi kisgrafikai életről, művészekről, kiállításokról. A K.B.K. 1966 óta tagja az exlibris-barát egyesületek nemzetközi szövetségének (FISAE) is."


facebook oldalukat érdemes nézegetni.

0 megjegyzés: