Oscar Reuterswärd svéd képzőművészt a lehetetlen tárgyak atyjaként szokták aposztrofálni. Ő találta ki a legismertebb és “legegyszerűbb” ...

Orosz István:
Kinn is vagyok, benn is vagyok

kedd, október 11, 2011 rezkarcfitness 0 CommentsOscar Reuterswärd svéd képzőművészt a lehetetlen tárgyak atyjaként szokták aposztrofálni. Ő találta ki a legismertebb és “legegyszerűbb” lehetetlen tárgyat, a “tribádot”. Oly sokat használták a képzőművészet, a dizájn, a reklám, sőt a pszichológia területén, annyira ismert jellé vált a huszadik század során, hogy már szinte eszünkbe sem jut az eredetét firtatni. A különös háromszöget általában Penrose-háromszögként emlegetik a tudósok, mert a későbbi neves matematikus Roger Penrose publikálta először. Bruno Ernst közvetítésével jutott el hozzám Oscar Reuterswärd utolsó levele. Új, az eddigiektől különböző „impossible figures” létrehozásán töprengett Reutersvärd, amelyeket egyelőre csupán belső látásával látott, ám – mint írta - ha sikerülne lerajzolnia őket, „akár egy kifordított Eiffel torony ábrázolására is képes lenne”. A kevés konkrétumot, ám érdekes sejtetéseket tartalmazó szöveg megindította a fantáziámat, a mellékelt kupola-gömb, amely egyszerre mutatja kívülről és belülről a Pantheon kupola-szerkezetét, talán olyan szerkesztmény, amellyel Reuterswärd is foglalkozni kívánt utolsó éveiben.
"Since some weeks I am industrious, productive and innovative. Above all I am on the track of a quite different and another type of impossible figure,. I can see it for my inner sight. It mixes up what is near and distant in an overwhelming way.. I hope that I perhaps will carry out and realize this "discovery". I have gone through series of trials and errors, but not yet achieved a "credible" result. When I will succeed, perhaps I will be able to draw an inside out Eiffel tower"

Szöveg és kép forrása: utisz-utisz.blogspot.com

0 megjegyzés: