Vermeulen, John: Tánc az akasztófa alatt - Idősebb Pieter Bruegel élete Kiadó: Geopen Kiadó Kiadás éve: 2009 Terjedelem: 513 oldal Egy kisf...

Könyvajánló: Tánc az akasztófa alatt

vasárnap, május 16, 2010 rezkarcfitness 2 Comments


Vermeulen, John:
Tánc az akasztófa alatt - Idősebb Pieter Bruegel élete

Kiadó: Geopen Kiadó
Kiadás éve: 2009
Terjedelem: 513 oldal

Egy kisfiú titkon egy kegyetlen jelenet szemtanúja lesz: embereket húznak fel a bitófára a spanyol inkvizíció poroszlói, a kíváncsi csőcselék pedig bámész élvezettel figyeli az akasztást. A fiú rajzon örökíti meg a szörnyű élményt, évek múlva pedig elkészül egy később világhírű festmény: a Tánc az akasztófa alatt.
A németalföldi festő, Pieter Bruegel már ifjú éveiben felkelti a hatóságok figyelmét, gúnyrajzai miatt tömlöcbe zárják. Granvelle bíboros, a spanyol II. Fülöp nagy hatalmú helytartója szerencsére felismeri a tehetségét, és Pieter Coecke mesterhez küldi inaskodni. Ennek azonban ára van: ettől fogva Bruegel élete a kegyetlen főpap kezében van, aki a háttérből mozgatja a szálakat.

A holland szerző valós tényekre támaszkodó regénye szemléletesen mutatja be az idősebb Pieter Bruegel életét és munkásságát Németalföld történelmének legmozgalmasabb és legkegyetlenebb korszakában.

Most olvasom és nagyon izgalmas, ajánlom mindenkinek.

2 megjegyzés: