Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész. A Képzőművészeti Főiskolán Kmetty János és Ék Sándor tanítványa volt. 19...

Kiállítás: Gyulai Líviusz - Mesék álló- és mozgóképeken

péntek, június 30, 2017 rezkarcfitness 0 Comments


Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész. A Képzőművészeti Főiskolán Kmetty János és Ék Sándor tanítványa volt. 1962-ben fejezte be a főiskolát, majd Olaszországban és Angliában járt tanulmányúton. Főként könyvillusztrációkat és animációs filmeket, valamint tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat készít.

Gyulai Líviusz filmjeit már az első animációs fesztiválokon vetítették, a most kiállított filmképek segítségével pedig betekintést nyerhetünk az életmű meghatározó állomásaiba, a Delfiniától az Én kis városomon át a Könny nem marad szárazonig.
Orosz István így jellemzi a kiállító alkotót:


„A képzőművész Gyulai Líviuszt 35 éves kora óta ismerheti ország-világ, amikor Weöres Sándor legendás Psychéje megjelent. Az a stílusbravúr, amellyel a hajdani költőnő fiktív versei mellé odapászította az egyenrangú képi világot, egycsapásra a Tragédiát illusztráló Zichy Mihály meg a Genezist képekké fordító Szalay Lajos mellé emelte őt. […] Egyszerre érezzük, tudjuk és tapasztaljuk, hogy Gyulai Líviusz mindnyájunkat nagyon szereti. Habókos, elvetemült, torzonborz, esetlen kelekótyaságunk dacára, vagy talán éppen azért. A szeretet persze kölcsönös: Gyulai mestert, a Nemzet Művészét nyolcvanadik születésnapján nagy szeretettel köszönti a KAFF."

Elérhetőség:
Hírös Agóra Kulturális és Konferencia Központ
Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.

Megtekinthető:
2017. június 21. – július 20.

0 megjegyzés: