A Fuji a leghíresebb japán hegy, a japán szépség szimbóluma, csodálat tárgya, fenséges alakjának köszönhetően szinte vallási áhítat övez...

Könyvajánló: Fujiyama

csütörtök, május 18, 2017 rezkarcfitness 0 CommentsA Fuji a leghíresebb japán hegy, a japán szépség szimbóluma, csodálat tárgya, fenséges alakjának köszönhetően szinte vallási áhítat övezi. A hegy már a régi korokban is sok ember szívébe lopta be magát. Hokusai, a 19. század első felében alkotó művész, A Fuji harminchat látképe című sorozata az ukiyo-e tájképábrázolást megújító alkotásává vált. Hokusai munkája ihlette a másik nagy ukiyo-e művészt, Hiroshigét is saját, azonos című sorozatának megalkotására. Hokusai és Hiroshige művei nemcsak a korabeli elit, hanem valamennyi társadalmi réteg körében hamarosan ismertté váltak. Jól ismert tény, hogy a merész kompozíció és színösszeállítás az európai festőkre is hatott, különösen Monet-ra, Van Goghra és a 19. századi impresszionistákra.

Remélem, hogy az ukiyo-e két nagy mesterének ugyanazon témát bemutató képein keresztül a nézőket is megérinti a Fuji-hegy és az ukiyo-e képek vonzereje, továbbá, hogy a két művész munkáinak összehasonlításával stílusuk, tájképábrázolásuk közti különbségek is feltárulnak majd.

Tokai Gábor:
Fujiyama

Kiadó: Magyar Nemzeti Galéria
Kiadás éve: 2005
terjedelem: 92 oldal

A teljes könyv megnézhető az alábbi linken
https://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_NEMG_kv_26_Fuji/?pg=0&layout=s

0 megjegyzés: