Alphonse Mucha cseh plakátművész, grafikus, illusztrátor, festő és nagy sorozatú nyomtatott grafikai művek alkotója, aki a szecesszió eg...

Kiállítás: Alphonse Mucha - REÖK Palota

péntek, április 21, 2017 rezkarcfitness 0 Comments


Alphonse Mucha cseh plakátművész, grafikus, illusztrátor, festő és nagy sorozatú nyomtatott grafikai művek alkotója, aki a szecesszió egyik kiemelkedő képviselőjének számít. A világhírű Alphonse Mucha sokoldalú életművéből kifejezetten a szecessziós alkotásokra fókuszál a tárlat, összhangban a Reök-palota építészeti stílusával. A szecesszió nagymesterének izgalmas, alkotásait az 1890-es évtizedtől kezdődő merítése felvonultatja a jól ismert Sarah Bernhardt-plakátoktól kezdve olyan reklámgrafikákat is, melyekkel a magyar nagyközönség csak ritkán találkozhat. A kiállítás segítségével a szecesszió leglebilincselőbb életművébe pillanthatunk bele. A válogatás egyrészt egy prágai galériából, másrészt a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből érkezik.

Az idén jubileumát ünneplő REÖK-ben nem ez lesz az egyetlen tárlat, mely világhírű mester műveit mutatja be. “Nyár közepén érkeznek Salvador Dalí alkotásai Szegedre. A Prágából és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről érkezett Mucha-képeket májusig lehet megnézni. A hatalmas sikertől már csak azért is nagyon boldogok vagyunk, mivel hazánk legszebb szecessziós palotájában ez az első igazi, nagy volumenű szecessziós kiállítás.”

Alfons Mucha ikonikus pasztell világának lágyan kanyargó indái valóban kísértetiesen emlékeztetnek a palota homlokzatának mintáira. A vállaikról finoman leomló selyemruhákban, vágyakkal telve merengő nőalakok varázslatos világot teremtenek a kiállítóterekben. Az igazán szemfülesek még a Reök-palota ikonikus virágmotívumát is felfedezhetik a Virágok-sorozat egyik képén.

A tárlat az 1890-es évtizedtől kezdődően vonultatja fel az alkotásokat. A jól ismert Sarah Bernhardt-plakátoktól kezdve olyan reklámgrafikákat is láthat a közönség, melyekkel hazánkban eddig csak ritkán találkozhatott. Lebilincselő életműbe pillanthatunk bele a REÖK kiállításán.

Elérhetőség:
Reök – Regionális Összművészeti Központ
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 56.

Megtekinthető:
2017. március 24 - 2017. május 7-ig

Kép és szöveg forrása: https://www.facebook.com/events/114747985722384/, http://www.reok.hu/hu/item/1175-mar-egy-het-utan-hihetetlen-siker-a-reok-mucha-kiallitasa

0 megjegyzés: