Az Ajkai Grafikai Műhely 1982-ben alakult. Az 1999-ben egyesületté alakult csoport összefogja Ajka város képzőművészeit, a térségből elszá...

Grafikatörténet: Ajkai Grafikai Műhely

kedd, április 18, 2017 rezkarcfitness 0 Comments

Az Ajkai Grafikai Műhely 1982-ben alakult. Az 1999-ben egyesületté alakult csoport összefogja Ajka város képzőművészeit, a térségből elszármazott, de gyökereiben ide kötődő képzőművészeket, a rajzstúdiók tagjait. Alapvető célja a vizuális kultúra magas színvonalon történő népszerűsítése, a rajztanulás, a hagyományos sokszorosító grafikai technikák életben tartása és népszerűsítése.
A tagság magasabb szakmai, társadalmi elismertségének elérése, kiállítások, szimpóziumok, művésztelepek szervezése. A műhelyt 17 képzőművész alapította, amelynek szakmai munkájában az évek során több tucat, mára már neves grafikusművész is részt vett. Kéri Imre 1992-ig irányította a műhely művészeti tevékenységét. 1990-től a nyári művésztelepek nemzetközi rangot vívtak ki. Az évek során megfordultak finn, német, erdélyi, belga, francia képzőművészek. 2000-től különös hangsúlyt kaptak az alkotótelepek, a grafikai műhelyek közötti kapcsolatok, az egymás megismerése, a cserelátogatások fontossága. Ezek közül emelkedik ki a finnországi Rovaniemi művészeivel, alkotó közösségeivel és az erdélyi Sepsiszentgyörgy művészeivel való szoros kapcsolat, illetve Észtországban, Tallin grafikusművészeivel kialakított kapcsolat.


Szöveg forrása: http://www.ajkaigrafika.hu/index.html

0 megjegyzés: