Már csak pár napig lehet megtekinteni a budapesti Francia Intézetben a Vasarely - Szerigráfiák, multiplikák című kiállítást. A tárlatve...

Kiállítás: Vasarely - Szerigráfiák, multiplikák

csütörtök, június 16, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



Már csak pár napig lehet megtekinteni a budapesti Francia Intézetben a Vasarely - Szerigráfiák, multiplikák című kiállítást. A tárlatvezetéssel egybekötött záróesemény A 2016 tavaszán megrendezésre kerülő Frankofón Fesztiválon a budapesti Vasarely Múzeum Victor Vasarely (1906-1997) művészetének egyik legjellemzőbb műfajára, a sokszorosított eljárásokkal készült szerigráfiák és multiplikák bemutatására fókuszál.


Victor Vasarely - aki a huszadik századi művészet meghatározó művészegyénisége volt, az op art, a kinetikus és a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet kulcsfigurája - munkájának alapja elsősorban a grafikai tervezés, a reklámgrafika, a plakatív művészet volt, valójában attól kezdve, hogy Bortnyik Sándor bauhausi alkotói alapokra épített budapesti Műhelyében reklámgrafikai képzésében részesült. Vasarely munkáival igyekezett a művészetet megszabadítani "elitista" hagyományaitól. Jelmondata az 1950-es évektől az volt: a művészet legyen elérhető mindenki számára. A "művészet demokratizálása", a sokszorosított grafika és multiplika vált művészeti produkciójának paradigmájává. Ebben a szerepvállalásban nagy szerepe volt a Galerie Denise Renének, amely Vasarely legtöbb albumának kiadója volt; 1966-ban jellemző módon nagy üvegajtós helyiséget nyitott külön a multiplikák és a galéria egyéb sokszorosított kiadványainak a bemutatótermeként a Boulevard Saint-Germain 196. szám alatt.

Kurátorok: Imre Györgyi és Orosz Márton

Program:
17.00: Kurátori tárlatvezetés Imre Györgyivel (jelentkezés: info@inst-france.hu)
18.00: Köszöntő beszéd
18.30: Az Artus – Goda Gábor társulat (Lábán Rudolf-díj 2016) táncosainak, zenészeinek, festőművészeinek előadása Vasarely művei után szabadon
19.00: A Magyar Szitanyomók Szövetségének elnöke, Kovács György előadása a szitanyomásról, illetve Michel Caza nyomdász, a Graficaza volt vezérigazgatója, illetve a legjelentősebb nemzetközi nyomdász szakmai szervezet, a FESPA egykori elnöke munkásságáról.
Magyar nyelven. A belépés díjtalan.


Elérhetőség: 
Francia Intézet, Galerie 17
1011 Budapest, Fő utca 17
e-mail: info@inst-france.hu

Megtekinthető:
2016. június 18-ig.

0 megjegyzés: