Vasné Tóth Kornélia: Ex libris és képkultúra Modern magyar ex librisek Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó Kiadás é...

Könyvajánló: Ex libris és Képkultúra

péntek, február 26, 2016 rezkarcfitness 0 Comments

Vasné Tóth Kornélia:
Ex libris és képkultúra
Modern magyar ex librisek

Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 352 oldal


Az Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó közös gondozásában megjelent Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek című képes album több mint 1000 ex librist mutat be az olvasóknak. A rendkívül színvonalas, tudós alapossággal megírt, tartalmas bevezetővel, képjegyzékkel, névmutatóval ellátott 352 oldalas kiadvány célja – mint az alcím is utal rá – a modern magyar ex librisek átfogó bemutatása.

A kultúrtörténeti és – az ex librisek sokszínűségét reprezentálandó – kronologikusan felépített történelmi, irodalmi fejezetek mellett a néprajzi, vallási vonatkozású könyvjegyeket éppúgy bemutatja a kötet, mint az étkezéssel, a növény- és állatvilággal kapcsolatos témákat, valamint a könyvet, címert ábrázoló ex libriseket. Külön említést érdemelnek a foglalkozásokra (pl. orvos, jogász, kovács, bányász, nyomdász, pedagógus, könyvtáros) utaló ex librisek az adott szakma attribútumaival; de találhatunk a különféle hobbikra utaló könyvjegyeket is, mint a bélyeggyűjtés, numizmatika, az ex libris-gyűjtés stb.

Szöveg forrása: http://www.oszk.hu/rendezvenyek/ex-libris-es-kepkultura

0 megjegyzés: