Érdekes képi világa van a Bin-Jip zenekar Enter című klippjének. A háttérben Piranesitől Echer-ig rengeteg alkotó munkáját fedeztem fel.

Bin-Jip: Enter

vasárnap, november 29, 2015 rezkarcfitness 0 Comments



Érdekes képi világa van a Bin-Jip zenekar Enter című klippjének. A háttérben Piranesitől Echer-ig rengeteg alkotó munkáját fedeztem fel.

0 megjegyzés:

Az 1971 és 1977 között a Balatoni Múzeumban megrendezett négy kisgrafikai biennálé anyagával egy önálló, több mint 15 000 lapból álló gyű...

Balatoni Múzeum - Kisgrafikai gyűjtemény

péntek, november 27, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


Az 1971 és 1977 között a Balatoni Múzeumban megrendezett négy kisgrafikai biennálé anyagával egy önálló, több mint 15 000 lapból álló gyűjtemény jött létre. Régi, főleg balatoni vonatkozású metszetekből, sokszorosított grafikából álló gyűjtemény, amely kiemelkedő része Soó Rezső ex libris gyűjteménye, kutatható.

A kutatási szabályzat és a kutatási engedély elérhető: itt

Képek és szöveg forrása: http://www.balatonimuzeum.hu/de/kutatas/sammlungen/item/345-kisgrafikai-gyujtemeny

0 megjegyzés:

A Magyar Grafikusművészek Szövetsége 1993-ban hozta létre a Magyar Grafikáért Alapítványt azzal a szándékkal, hogy a műfajt gondozza, t...

Grafikai Ritkaságok 2015

péntek, november 27, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


A Magyar Grafikusművészek Szövetsége 1993-ban hozta létre a Magyar Grafikáért Alapítványt azzal a szándékkal, hogy a műfajt gondozza, támogassa a fiatal pályakezdőket, kiállításokat rendezzen és nem utolsó sorban gondozza a grafikai gyűjteményt, amely ma már megközelíti az 1500 grafikai lapot többségében sokszorosított grafikák.

A gyűjtemény kevésbé ismert, ritkában vagy egyáltalán eddig Magyarországon ki nem állított grafikai lapok bemutatása adta a Grafikai Ritkaságok 2015 kiállítás ötletét.

A galéria kiváló adottságai lehetővé tették a rendezőknek , hogy a kiállításon bemutatkozásra kerüljenek azoknak a grafikusművészek kevésbé ismert alkotásait is , akik az utóbbi években elhunytak mint pl: Ágotha Margit, Feledy Gyula, Pásztor Gábor, Benyó Ildikó, Tarján Jenő , hogy csak néhányat megemlítsük.

Szintén a ritkaságok közé tartoznak azok a nagyméretű hidegtű grafikai lapok is amelyek eddig nem voltak bemutatva Magyarországon. Ily modor a Polgár Centrum Újpest Galériában látható kiállítás 2015 november 20. és december 5. között igazi csemege a grafika iránt érdeklő - és nem utolsó sorban a műfajt művelők számára.
A kiállitás anyagát PhD Révész Emese művészettörténész Magyar Képzőművészeti Egyetem és Butak András Munkácsy Mihály díjas grafikusművész, a szövetség elnöke válogatta.

Megtekinthető:
2015. november 20 – december 5.

Elérhetőség:
Újpest Galéria
1042 Budapest, Árpád út 66.
tel: +36 1 379 3114
e-mail: polgar@ujkk.hu

Kép és szöveg forrása: http://www.mma.hu/

0 megjegyzés:

Az angyal megjelenése, 1960 rézkarc, papír 75 x 55 mm Kép forrása: http://arte.hu/

Kondor Béla

szerda, november 25, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


Az angyal megjelenése, 1960
rézkarc, papír
75 x 55 mm

Kép forrása: http://arte.hu/

0 megjegyzés:

Paul Hawdon

hétfő, november 23, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


0 megjegyzés:

The Art of the Impossible

szombat, november 21, 2015 rezkarcfitness 0 Comments

0 megjegyzés:

A szerző könyvében az 1945 utáni magyar sokszorosított grafika, a rézkarc, a litográfia, a szita, az ofszet és a számítógépes nyomatok, ...

Könyvajánló: Lóska Lajos - Karctű és monitor

csütörtök, november 19, 2015 rezkarcfitness 0 Comments



A szerző könyvében az 1945 utáni magyar sokszorosított grafika, a rézkarc, a litográfia, a szita, az ofszet és a számítógépes nyomatok, illetőleg a monotípia történetének gazdagon illusztrált bemutatására, áttekintésére vállalkozik. Közel 60 művész több mint 100 művel mutatja be a korszak grafikai törekvéseit.


0 megjegyzés:

Emlékműsor Lia Néniről aki 1963 szeptemberétől 1971 decemberéig - a későbbi Stúdió Galéria helyiségében működő - Dürer Terem (Budapest ...

Grafikatörténet: Lia néni emlékadás (Tilos Rádió)

kedd, november 17, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


Emlékműsor Lia Néniről aki 1963 szeptemberétől 1971 decemberéig - a későbbi Stúdió Galéria helyiségében működő - Dürer Terem (Budapest V.ker. Bajcsy Zsilinszky út 52.) galériavezetője volt.

A Dürer Terem a Képcsarnok Vállalat galériahálózatának egyetlen grafikákra szakosodott kiállítóterme 1963. szeptember 27-én Gadányi Jenő kiállításával nyílt meg, melyet 1964-ben Hincz Gyula, Borsos Miklós, Kondor Béla, Barcsay Jenő kiállításai követtek, majd 1965-ben Martyn Ferenc, Szász Endre, 1966-ban Maurer Dóra, Gyulai Líviusz, Szántó Piroska bemutatói

https://www.youtube.com/watch?v=WoQ1TEvIsPM

0 megjegyzés:

A borzolás vagy mezzotinto, hántolómodor tónusos rajzok reprodukálására használható mélynyomású grafikai eljárás. A rajz kialakítása a sűrűn...

Borzolás

vasárnap, november 15, 2015 rezkarcfitness 0 Comments

A borzolás vagy mezzotinto, hántolómodor tónusos rajzok reprodukálására használható mélynyomású grafikai eljárás. A rajz kialakítása a sűrűn telepontozott, felborzolt felületű fémlemez sötéten nyomtató felületéből a világosabbnak szánt részek lehántolásával, visszanyomásával, sáberezésével történik. Kevesen használják ezt a technikát mostanában, pedig nem bonyolult. Megvan a maga szépsége. Akár fotószerű nyomatok is előállíthatóak vele. Alább egy bemutató videó, hátha valaki kedvet kap hozzá.

0 megjegyzés:

Kass János zenei témájú grafikáiból, illusztrációiból nyílt kiállítás a szegedi Kass Galériában: a Kass és a zene című tárlaton olyan leg...

Kiállítás: Kass és a zene

péntek, november 13, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


Kass János zenei témájú grafikáiból, illusztrációiból nyílt kiállítás a szegedi Kass Galériában: a Kass és a zene című tárlaton olyan legendás zeneművek lépnek ki a kottapapírból, mint Bartók: A kékszakállú herceg vára vagy Kodály: Psalmus Hungaricus című darabjai.



Kass Galéria
6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.
Telefon: +36-62-549-040
Nyitva tartás: minden nap 10:00-18:00

Megtekinthető: 2015. december 20-ig

Kép és szöveg forrása: http://moramuzeum.hu/kass-es-a-zene/

0 megjegyzés:

Igazi különlegességre akadtam. Eddig kevés linómetszetet láttam Rékassy Csabától és most ráadásul egy színes változat került elő. Kisb...

Rékassy Csaba

szerda, november 11, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


Igazi különlegességre akadtam. Eddig kevés linómetszetet láttam Rékassy Csabától és most ráadásul egy színes változat került elő.

Kisbence
színes linómetszet, papír
300 × 396 mm

Kép forrása: http://arte.hu/

0 megjegyzés:

Szíj Kamilla grafikus, aki érzékeny technikával, csupán hidegtűvel és rézkarcnyomó géppel, illetve szabadkézi karcolással készíti többségébe...

Szíj Kamilla

hétfő, november 09, 2015 rezkarcfitness 0 Comments

Szíj Kamilla grafikus, aki érzékeny technikával, csupán hidegtűvel és rézkarcnyomó géppel, illetve szabadkézi karcolással készíti többségében monokróm, minimális motívumsorból építkező, egyedi műveit. Nálam a legnagyobbak közt van a helye. Egyetemes művészet itthon.



0 megjegyzés:

Korábban már írtunk olyan projektről, ami kísérletet tett egy-egy alkotó életművének minél teljesebb feltárására és on-line bemutatás...

The Whistler etching project

szombat, november 07, 2015 rezkarcfitness 0 Comments


Korábban már írtunk olyan projektről, ami kísérletet tett egy-egy alkotó életművének minél teljesebb feltárására és on-line bemutatására. James McNeill Whistler (1834-1903) a 19. század legnevesebb rézkarcolója több mint 490 nyomatot hagyott hátra. A kezdeményezés három jelentős intézmény közötti együttműködésen alapul. (Glasgowi egyetem, a Freer Művészeti Galéria és a Chicago-i Művészeti Intézet között) a katalógusban több eddig ismeretlen nyomat került elő.

Azt hiszem nem vagyok egyedül mikor azt mondom én is szeretnénk itthon hazai alkotók (mondjuk Gácsi Mihály, Kondor Béla, Csohány Kálmán, Würtz Ádám, Rékassy Csaba, Major János...folytathatnám a listát.) életművét ilyen összeszedett formában nézegetni.

http://etchings.arts.gla.ac.uk/

0 megjegyzés:

Habár már egyszer ajánlottuk ezt a könyvet, de most a teljes könyv lapozgatható verzióját is rendelkezésre áll és így ha valaki szeretné elo...

Könyvajánló: A grafikus Szőnyi

csütörtök, november 05, 2015 rezkarcfitness 0 Comments

Habár már egyszer ajánlottuk ezt a könyvet, de most a teljes könyv lapozgatható verzióját is rendelkezésre áll és így ha valaki szeretné elolvasni, a hungaricana oldalán megteheti.

Szőnyi István páratlanul gazdag grafikai életművet hagyott hátra. Ennek jelentős része együtt maradt a emlékmúzeum gyűjteményében. A hosszú évekig tartó kutatás, a raktári anyag feldolgozása során érlelődött meg a múzeum munkatársaiban, hogy ezt a kincset közzé kell tenni. A rajzok egy részét kiállításokon már láthatta a közönség, de az egészről mégis teljesebb képet nyújt egy jó válogatás. A több ezer vázlatnak természetesen csak kis töredéke fér el a könyv oldalain, de az egymás mellé sorakoztatott lapok - a szerkesztői szubjektivitás ellenére is - megkísérelnek teljes keresztmetszetet nyújtani az anyag egészéről.



Köpöczi Rózsa:
A grafikus Szőnyi
Rajzok, vázlatok, tanulmányok

Kiadó: Szőnyi István Emlékmúzeum
Kiadás éve: 1996
Terjedelem: 151 oldal



Kép és szöveg forrása: www.antikvarium.hu, bookline.hu

0 megjegyzés:

A Keszthelyi Kisgrafikai Biennálé t, Marcali Kiss József (1936 - 1999) festő- és grafikusművész hozta létre 1971-ben. A később Balatoni ...

Grafikatörténet: Balatoni Kisgrafikai Biennálék

kedd, november 03, 2015 rezkarcfitness 0 Comments



A Keszthelyi Kisgrafikai Biennálét, Marcali Kiss József (1936 - 1999) festő- és grafikusművész hozta létre 1971-ben. A később Balatoni Kisgrafikai Biennálé néven ismert tárlat a hazai kisgrafika legjobbjait mutatta be.

1971-ben elsőként a Balatoni Kisgrafikai Biennálé a Veszprém megyei Tanács V. B., a Veszprém Megyei Múzeumok Igazgatósága és a keszthelyi Balatoni Múzeum pályázattal egybekötött kezdeményezésére jött létre.

1979-ben az addig Keszthelyi székhelyű biennálé Tihanyi helyszínen kerül megrendezésre.


I. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Balatoni Múzeum, Keszthely
1971
a katalógus megtekinthető itt

II. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Balatoni Múzeum, Keszthely
1973. július 8 - szeptember
a katalógus megtekinthető itt

III. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Balatoni Múzeum, Keszthely
1975.

IV. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Balatoni Múzeum, Keszthely
1977. július 17 - szeptember 30.
a katalógus megtekinthető itt

V. Országos Kisgrafikai Biennále
Tihany, Tihanyi Apátság
1979. július 15 - augusztus 20

VI. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Tihany, Tihanyi Múzeum
1981. július 25 - szeptember 13

VII. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Tihany, Tihanyi Múzeum
1983. augusztus 12 - október 2

VII. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Tihany, Tihanyi Múzeum
1985. július 5 - augusztus 31

IX. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Tihany, Tihanyi Múzeum
1987. június 19 - október 31

X. Balatoni Kisgrafikai Biennálé
Tihany, Tihanyi Múzeum
1989. augusztus 12 - október 31




0 megjegyzés:

"A művész semmit nem ér tehetség nélkül, de a tehetség semmit nem ér munka nélkül." –  Émile Zola

Kedvcsináló munkához

vasárnap, november 01, 2015 rezkarcfitness 0 Comments



"A művész semmit nem ér tehetség nélkül, de a tehetség semmit nem ér munka nélkül."
 Émile Zola

0 megjegyzés: