Kristian Sotriffer: A fametszettől a kőrajzig A művészi grafika története és technikája Kiadó: Corvina Kiadás éve: 1968 Terjedelem:...

Könyvajánló: A fametszettől a kőrajzig

csütörtök, február 20, 2014 rezkarcfitness 0 Comments


Kristian Sotriffer:
A fametszettől a kőrajzig
A művészi grafika története és technikája

Kiadó: Corvina
Kiadás éve: 1968
Terjedelem:  143 oldal

Rembrandt rézkarcai, Dürer fametszetei, Toulouse-Lautrec színes kőrajzai remekművek. Gyönyörködve nézzük őket, s e művészi élmény során felötlik bennünk a kérdés, vajon milyen eljárással készültek. Miféle szerszámokat és anyagokat alkalmazott a művész, milyen mesterfogásokkal érte el a kívánt hatást?

Ez a könyv kiváló műalkotások történetét mondja el, és bevezet a fametszet, rézmetszet, rézkarc, kőrajz és egyéb technikák rejtelmeibe. A fejezetekhez tartozó függelék megmagyarázza a különféle előállítási módokat, a magas-, mély- és síknyomás lényegét. Megismertet az "eredeti grafika" fogalmával. Így az érdeklődőknek hasznos ismereteket, a grafika művelőinak gyakorlati útmutatásokat ad, a gyűjtőket pedig felvértezi a hamisításokkal szemben. Külön fejezet foglalkozik az eljárásokra vonatkozó alapvető könyvekkel és katalógusokkal, a kiadók és nyomdászok szerepével, a papírok és vízjelek jelentőségével, és sok érdekességet olvashatunk gyűjtőkről, grafikai egyesületekről és kiállításokról.

A 17 színes tábla és számos fekete-fehér reprodukció a művészi sokszorosító eljárások történetében legnagyobb szerepet játszó mesterek művészi és technikai szempontból egyaránt kiváló alkotásait mutatja be.


kép forrása: http://books.hu/a_fametszettol_a_korajzig_a_muveszi_grafika_tortenete_es_technikaja-2

0 megjegyzés: