Lenkey Zoltán (1936 – 1983) Munkácsy-díjas magyar grafikusművész. Sokat töprengő ember volt, aki rézlemezre, vászonra vagy akár papírra c...

A hónap alkotója: Lenkey Zoltán

szerda, november 09, 2011 rezkarcfitness 0 Comments



Lenkey Zoltán (1936 – 1983) Munkácsy-díjas magyar grafikusművész. Sokat töprengő ember volt, aki rézlemezre, vászonra vagy akár papírra csak olyan kompozíciókat rajzolt vagy festett meg, amelyeket gondolatilag és technikailag is kiérlelt.

„Kondor Bélától tanultak alapozták meg látásmódomat és kifejezési formanyelvemet. Kondor emberi és művészi alapállása meghatározó jelentőségű egész munkásságomra.”
(Lenkey Zoltán)

Mint eddig is, érdemes többször is visszanézni ezt a bejegyzést, mert a hónap során folyamatosan bővül újabb és újabb képekkel, írásokkal. 

Lenkey Zoltán művészetében is fontos helyet foglalnak el az illusztrációk. Már főiskolás évei alatt Poe, Baudlaire, Verlaine, Apollinaire verseihez készített rézkarcokat. Rajzait, grafikáit pedig már ebben az időben közölték az Élet és Irodalom hasábjain. Ebben az időben készített versillusztrációi egy saját stílusát kereső, még nem teljesen kiforrott művészt mutatnak, aki bátran merített elődei, példaképei ábrázolási módszereiből, mivel érezte és tudta, hogy határozott egyénisége nem tűri a közvetlen formai, tartalmi átvételeket.

Rendszeresen illusztrált napilapokban – Észak-Magyarország – cikkeket, irodalmi lapokban – Élet és Irodalom, Napjaink – írásokat. Ezek inkább – közvetlenül az olvasott szövegekre reagáló – tus- és filctoll rajzok voltak vagy pedig egy-egy grafikai munkáját választotta ki az írások mellékleteként. Grafikái közül egyik legjelentősebb illusztrációja volt, mely nemcsak a verset, de egyéni élményeit is kifejezte Forgách Antal: Innen indultál című költeményéhez készült munkája 1969-ben.

„Az illusztrálás egy sajátos tevékenység. Pláne egy napilapnak (Észak-Magyarország) illusztrálni, ahol gyorsan kell dolgozni. Villám illusztrátorként dolgozom az Északnál. Azt jelenti, hogy kezembe nyomják a kéziratot, olvassam el, és máris rajzoljam. Ez nekem nagyon izgalmas feladat. ... úgy tekintem szakmai szempontból, mint kroki gyakorlatot.”

Bulgáriai emlék I.
rézkarc, papír
200 × 150 mm



Bulgáriai emlék II, 1976
rézkarc, papír
150 × 190 mm


Tengerpart II., 1968
rézkarc, papír
190 × 130 mm


Haláltánc, 1965
rézkarc, papír
155 × 125 mm


Lepkék, 1982
monotípia, papír
300 × 180 mm

Könyvek melyeket érdemes forgatni:
Solymár I.: Mai magyar rajzművészet
(1973, Budapest)


Válogatott illusztrált könyvek:
Bihari Sándor: Kaptárkövek
(1967, Magvető, Budapest)


Interjúk, Katalógusok, írások:
Tasnádi A: Lenkey Zoltán rézkarcairól
(Művészet, 1969/4)
Végvári L.: Lenkey Zoltánról, kiállítása ürügyén
(Napjaink, 1971)
Bartha A.: Látogatóban Lenkey Zoltánnál
(Művészet, 1972/12)
Nagy Z.: Konzerv Miskolcról
A XII. Országos Grafikai Biennálé
(Művészet, 1984/3.)
Lenkey Zoltán Emlékmappa


Filmek:
Lenkey Zoltán Munkácsy-díjas grafikusművész (Lenyomatok)
(2006, magyar portréfilm, r: B. Czikora Ágnes)

Életműkatalógus:
még nincs

Korábbi bejegyzések:
Lenkey Zoltán



Képek és szöveg forrása: www.lenkey.huwww.axioart.huwww.protokoll-galeria.comwww.pestiest.hu,


0 megjegyzés: