Hajdu Anita Utamaro Szépségei Kiadó: Vincze Kiadó Kiadás éve: 2015 Terjedelem: 128 oldal A könyv témája a japán nőábrázolás. A köt...

Könyvajánló: Utamaro szépségei

csütörtök, január 07, 2016 rezkarcfitness 0 Comments


Hajdu Anita
Utamaro Szépségei

Kiadó: Vincze Kiadó
Kiadás éve: 2015
Terjedelem: 128 oldal

A könyv témája a japán nőábrázolás. A kötet 50 akvarellt tartalmaz, amelyek a híres japán művész Kitagava Utamaro fametszetei alapján készültek. Utamaro új fejezetet nyitott a 18. századi japán fametszőkultúra fénykorában, ugyanis eltért a modellek addig megszokott idealizált egészalakos ábrázolásmódjától, amely az érzelmek megjelenítésének széles skáláját nyitotta meg. Alakjai sokszor az akkori főváros, Edó vigalmi negyedéből származtak, de szívesen örökített meg egyszerű dolgozó nőket, lányokat is a saját hétköznapi környezetükben. Gyakori témái közé tartozott még például az anya-lánya viszony, vagy éppen a nemi aktus ábrázolása is.
A Kölnben élő festőnő, aki egyben kiadványunk szerzője is, már régóta foglalkozik akvarellfestészettel. A technikának köszönhetően az általa tolmácsolt képeken a megjelenített nők lágyabb vonalakat kapnak. 2013-ban az itt bemutatott képek közül néhány már szerepelt egy budapesti kiállításon.
Jelen kötet a magyar mellett angol és német nyelven mutatja be a művésznő munkáit, emellett bepillantást enged a korabeli Japán kultúrájába és a japán mindennapokba.


Kép és szöveg forrása: http://www.libri.hu/

0 megjegyzés: