A KOGART Galéria tisztelettel meghívja Önt Kondor Béla grafikai sorozatainak kiállítására, amelyet a művész születésének 80. évfordulójána...

Kondor Béla grafikai sorozatai

vasárnap, május 29, 2011 rezkarcfitness 0 Comments



A KOGART Galéria tisztelettel meghívja Önt Kondor Béla grafikai sorozatainak kiállítására, amelyet a művész születésének 80. évfordulójának tiszteletére rendezett meg.

„Rézkarcot csinálni nagyon hálás dolog. A végső eredmény egy gép hengerei közül bújik elő, és az ember szabadon csodálhatja, lelkiismeretlenül, hisz nem ő, egy gép a szerző.” (Kondor Béla)



Kondor Béla a 20. század második felének magyar művészettörténetében az egyik legjelentősebb szerepet betöltő alkotó idén lenne nyolcvan esztendős. A rövid életű, ám emblematikus életművet hátrahagyó művész valódi uomo universale volt: bravúros grafikái és festészeti tevékenysége mellett verset és prózát is írt, élete utolsó éveiben progresszív fotóművészeti kísérleteket folytatott valamint orgonán is játszott.

Kondor az ötvenes években robbant be a magyar képzőművészeti életbe. Kötöttségeket nehezen tűrő habitusa és egyedi művészeti szemlélete hamar konfrontációt eredményezett a kor hivatalos művészetével és a Képzőművészeti Főiskolával, ahol előbb festő majd grafika szakra járt. Ennek ellenére diplomamunkája, a Jelenetek Dózsa György idejéből (1956) című hétrészes rézkarcsorozat egy egészen új, tartalmilag a tragikus témából a groteszkbe forduló, formailag pedig erőteljesen konstruktív és expresszív utat indított el a hazai grafikában.

Kondor Béla művészeti felfogása, egyéni világa, sajátos látásmódja és a magyar művészetben előzmények nélküli életműve egyszerre merített a grafika évszázados tradícióiból, mint Dürer, Rembrandt művészete, viszont radikálisan szakított az 1950-es években jellemző szocreál leíró grafikával. Festészeti művei és grafikai sorozatai tanúskodnak nagy ívű szintetizáló képességéről, amely során a grafika kézműves mesterségének tiszteletét és örökségét minden esetben a XX. századi ember lét egzisztenciális és filozófiai-intellektuális kérdésfelvetéseinek kifejtésére irányította.

A KOGART Galériában rendezett emlékkiállítás Kondor Béla grafikai tevékenységét mutatja be a legjelentősebb és legismertebb sorozatokon keresztül (Dürer-sorozat [1956], William Blake-sorozat [1961-1]), egészen olyanokig, melyek közül néhányat eddig nem láthatott kiállításokon a közönség
(A majomkirály nyugati utazásai sorozat, 1971).

Elérhetőség:
KOGART Galéria
cím: 1062 Budapest, Andrássy út 108. I. emelet
e-mail: info@kogartgaleria.hu
tel: (06 1) 354 3839

Megtekinthető:
2011. június 2. - július 1. Megnyitó: 2011. június 1. 18:00

Forrás: kogartgaleria.hu

0 megjegyzés: