Szalay Lajos bibliai ihletésű grafikáiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni MODEM-ben. Fertőszögi Péter művészettörténész a megnyit...

Kiállítás: Szalay Lajos

vasárnap, november 27, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



Szalay Lajos bibliai ihletésű grafikáiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni MODEM-ben.
Fertőszögi Péter művészettörténész a megnyitón elmondta: a kiállítással a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ közösen emlékezik a reformáció kezdetének 500. évfordulójára.

A Reformáció 500 - Szalay Lajos Bibliája című tárlat a teremtés, a szövetség, a kegyelem, a kísértés és az ígéret témáját járja körül. A 20. századi magyar grafika legjelentősebb, iskolateremtő alakja volt Szalay Lajos (1909-1995), akinek művészetében a Biblia örök és megkerülhetetlen inspirációt jelentett, a teremtéstől a feltámadásig - tette hozzá.

A művész elsőként az 1960-as évek elején formálta alkotássá az Ó- és Újszövetséggel kapcsolatos élményeit - fogalmazott Fertőszögi Péter, hozzátéve: életműve csúcsának a Genezis címmel 1973-ban kiadott rajzalbumát tartotta, amely 124 rajzon keresztül járja végig az Ószövetség legfontosabb mozzanatait.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint a kiállítás többek között arra jó példa, hogy jeleket felfedezve, jelek után indulva, a bölcsek útját bejárva ma is el lehet jutni egészen Krisztusig.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a Szalay Lajos grafikáiból nyílt kiállítás több szempontból is aktuális, hiszen Debrecen különleges esztendő előtt áll. Egyrészt 2017-ben lesz a reformáció 500. évfordulója, amelyhez a város az elsők között csatlakozott, másrészt 450 esztendővel ezelőtt, 1567-ben ült össze Debrecenben a zsinat, amelyen elfogadták a reformátusok hivatalos hitvallásaként elismert második helvét hitvallást.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos kiemelte: Szalay Lajos munkái sajátos módon fordítják le a Szentírást a magyar emberek számára és a művek megjelenítik, jelenvalóvá teszik az üdvösségtörténet nagy eseményeit.

Bölcskei Gusztáv a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora szerint a reformációt és a kiállítást az igényes Krisztuskövetés köti össze, azaz az alkotásokból sugárzik, hogyan lehet keresztény emberként egyénileg és közösségben követni Jézus Krisztust.

Szalay Lajos grafikái február 19-ig láthatók a debreceni MODEM-ben.

Elérhetőség:
MODEM
Debrecen, Baltazár Dezső tér, 4026

Megtekinthető:
2017. február 19.

Kép és szöveg forrása: http://www.prae.hu/ http://www.debreceninap.hu/

0 megjegyzés:

A 20. század legösszetettebb magyar művészegyénisége, Kondor Béla alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai...

Kiállítás: Kondor Béla - Jelet hagyni

vasárnap, november 27, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



A 20. század legösszetettebb magyar művészegyénisége, Kondor Béla alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban a hónap végén.

0 megjegyzés: