Forrás: http://gyor.offmedia.hu/kultura/hogyan-keszul-a-rezkarcg

Hogyan készül a rézkarc?

vasárnap, február 28, 2016 rezkarcfitness 2 Comments



Forrás: http://gyor.offmedia.hu/kultura/hogyan-keszul-a-rezkarcg

2 megjegyzés:

Vasné Tóth Kornélia: Ex libris és képkultúra Modern magyar ex librisek Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó Kiadás é...

Könyvajánló: Ex libris és Képkultúra

péntek, február 26, 2016 rezkarcfitness 0 Comments

Vasné Tóth Kornélia:
Ex libris és képkultúra
Modern magyar ex librisek

Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2016
Terjedelem: 352 oldal


Az Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó közös gondozásában megjelent Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek című képes album több mint 1000 ex librist mutat be az olvasóknak. A rendkívül színvonalas, tudós alapossággal megírt, tartalmas bevezetővel, képjegyzékkel, névmutatóval ellátott 352 oldalas kiadvány célja – mint az alcím is utal rá – a modern magyar ex librisek átfogó bemutatása.

A kultúrtörténeti és – az ex librisek sokszínűségét reprezentálandó – kronologikusan felépített történelmi, irodalmi fejezetek mellett a néprajzi, vallási vonatkozású könyvjegyeket éppúgy bemutatja a kötet, mint az étkezéssel, a növény- és állatvilággal kapcsolatos témákat, valamint a könyvet, címert ábrázoló ex libriseket. Külön említést érdemelnek a foglalkozásokra (pl. orvos, jogász, kovács, bányász, nyomdász, pedagógus, könyvtáros) utaló ex librisek az adott szakma attribútumaival; de találhatunk a különféle hobbikra utaló könyvjegyeket is, mint a bélyeggyűjtés, numizmatika, az ex libris-gyűjtés stb.

Szöveg forrása: http://www.oszk.hu/rendezvenyek/ex-libris-es-kepkultura

0 megjegyzés:

2016. február 24-én szerdán 15 órakor kerül sor Vasné dr. Tóth Kornélia: Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek c. könyve ex l...

Kiállítás: Ex libris és képkultúra

péntek, február 19, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



2016. február 24-én szerdán 15 órakor kerül sor Vasné dr. Tóth Kornélia: Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek c. könyve ex libris kiállítással egybekötött bemutatójára az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyv az OSZK és a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Képes album, mely 1054 db 20-21. századi ex librist tartalmaz, képmagyarázatokkal, képjegyzékkel, névmutatóval. 14 tematikai csoportra bontva mutatja be az ex libriseket (történelmi, irodalmi, mitológiai, zenei, képzőművészeti, néprajzi vonatkozások, könyvvel, étkezéssel, növény- és állatvilággal kapcsolatos ex librisek stb.) A 20-21. századi grafikusok közül több mint 200 alkotó ex librisei kerülnek bemutatásra. A kisgrafikák közt számos a rézkarc technikával készített nyomat, melyek közül több szerepelni fog a kiállításon is.

Elérhetőség:
Országos Széchenyi Könyvtár
7. szint, katalógustér
1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

Megtekinthető:
2016. február 24 - április 9-ig

Szöveg forrása: http://www.oszk.hu/rendezvenyek/ex-libris-es-kepkultura

0 megjegyzés:

A három művész, Káldor László (1905-1963), Kassowitz Félix (1907-1983) és Macskássy Gyula (1912-1971) nemzedéktárs, munkatárs és barát v...

Kiállítás: A hirdetőoszlop humoristái

péntek, február 19, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



A három művész, Káldor László (1905-1963), Kassowitz Félix (1907-1983) és Macskássy Gyula (1912-1971) nemzedéktárs, munkatárs és barát volt egyben. Együttes bemutatásukat az indokolja, hogy mindhárman a magyar plakátművészetben régi hagyománnyal rendelkező, humoros ötletekre építő reklám képviselői. Humoruk forrása a pesti vicc, az ismerős társadalmi helyzetek, típusok, az általános emberi gyengék szelíd fricskázása. Macskássy és Káldor munkásságát megérintette az 1930-as évek funkcionalista szemlélete is. Azok közé a művészek közé tartoztak, akik a reklámszakemberekkel karöltve átmentették a reklámot a harmincas évek kapitalista kereskedelmi versenyéből az ötvenes-hatvanas évek szocialista tervgazdaságának korszakába.

A tárlat vonzerejét a három művész rendkívüli ötletessége és sziporkázó humora biztosítja. Az idősebb generáció még emlékezhet plakátslágereikre, a fiatalok pedig a színes látvány élményén túl a bemutatott nyomtatványokon és terveken keresztül nyernek bepillantást az 1930-as évek és az 1950-1960-as évek világába.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria plakátgyűjteményének gyarapítási módjait, elképzeléseit szemléltető és az új szerzeményeit bemutató sorozatát folytatja. Ezúttal is szeretnénk hangsúlyozni a hagyatéki ajándékozás fontosságát. A Macskássy-hagyaték reklámgrafikai anyagát a Filmarchívum őrizte letétként, innen került a család jóváhagyásával 2011-ben a Magyar Nemzeti Galériába. Káldor munkáit 2001-ben a művész lánya, Káldor Katalin, Kassowitz alkotásait pedig 2012-ben fia, Kassowitz Péter ajándékozta a múzeumnak. A kiállítás igazi szenzációi például Macskássy változatos műfajú reklámnyomtatványai, Káldornak az 1956-os és 1958-as országos plakátkiállításra készült nagyméretű plakáttervei és külkereskedelmi prospektusai, Kassowitz vendéglátóiparhoz kötődő csomagolásai és reklámszalvétái. Ezek a munkák egyúttal jelzik a plakátgyűjtemény gyűjtési stratégiájának az utolsó tíz évben történő változását is, a gyűjtőkör tágítását a vizuális kultúra tárgyanyagának szélesebb köre felé.

Elérhetőség:
Magyar Nemzeti Galéria,
C épület, Grafikai kabinet
H-1014 Budapest,
Szent György tér 2.

Megtekinthető:
2015. november 27. – 2016. február 28. hétfő kivételével naponta 10 – 18 óráig.

 Kép és szöveg forrása: http://www.magyarplakat.hu/a-hirdetooszlop-huoristai/

0 megjegyzés:

Odaliszk (Dohányzás), 2011 rézkarc, akvarell 140 × 210 mm

Volker Hüller

hétfő, február 15, 2016 rezkarcfitness 0 Comments


Odaliszk (Dohányzás), 2011
rézkarc, akvarell
140 × 210 mm

0 megjegyzés:

A Puskin Múzeum páratlan képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Japán Gyűjteményének egy része (XVIII-XIX. századig) online is megtek...

Puskin Múzeum - Japán Gyűjtemény a XVII-XIX. századig

vasárnap, február 14, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



A Puskin Múzeum páratlan képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Japán Gyűjteményének egy része (XVIII-XIX. századig) online is megtekinthető.

http://www.japaneseprints.ru/?lang=en

0 megjegyzés:

A Szépművészeti Múzeum legszebb rézmetszeteit ismerheti meg az erdélyi közönség a marosvásárhelyi Kultúrpalotában december 11-én nyílt k...

Kiállítás: Mantegna - Dürer - Hogarth

péntek, február 12, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



A Szépművészeti Múzeum legszebb rézmetszeteit ismerheti meg az erdélyi közönség a marosvásárhelyi Kultúrpalotában december 11-én nyílt kiállításon. A csaknem 90 remekművet, a legkiválóbb itáliai, német, németalföldi, francia és angol mesterek alkotásait bemutató kiállítás február 28-ig látható Székelyföld fővárosában.

A most nyíló grafikai kiállítással rövid időn belül másodszor mutatkozik be önálló kiállítással a Szépművészeti Múzeum Erdélyben, ugyanis 2009-ben a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum már otthont adott a budapesti múzeum gyűjteményéből válogatott Egyiptom művészete a Fáraók korában című tárlatnak.

Az átfogó rekonstrukció miatt zárva tartó Szépművészeti a felújítás alatt számos külföldi kiállításon mutatja be gyűjteményének legjavát: a marosvásárhelyi kiállítás mellett egy időben a milánói Palazzo Reáléban és a római Museo dell’Ara Pacis falai között is találkozhatnak a látogatók a budapesti múzeum jeles darabjaival.

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteménye közel tízezer rajz mellett mintegy százezer sokszorosított grafikát őriz a 15. századtól napjainkig terjedő időszakból. A változatos grafikai eljárásokkal készült művek (fa- és rézmetszet, rézkarc, mezzotinto, akvatinta, hidegtű, litográfia, linómetszet, szitanyomat) közül a Marosvásárhelyen rendezett tárlat a legkorábbi mélynyomású sokszorosító technikát, a rézmetszést mutatja be. A rézmetszés történetét a legkiválóbb itáliai, német, németalföldi, francia és angol mesterek munkáin keresztül ismerhetik meg a látogatók. Egy-egy meghatározó, virtuóz metszőtől több lapot is bemutat a tárlat, hogy kirajzolódjon egyéni stílusuk és világossá váljanak újító technikai vívmányaik. A kiállításon a látogatók végigkövethetik azt a folyamatot, amely a technika 15. századi kialakulásától a művészi rézmetszés kibontakozásán át a reproduktív grafika uralkodóvá válásáig ível.

A tárlaton látható legkorábbi lapok a 15. század második felében készültek, itáliai és német mesterek, közöttük Andrea Mantegna, Antonio Pollaiuolo, Martin Schongauer, Israhel van Meckenem művei. A 16. századi német rézmetszés jelentőségét a tárlat elsősorban a nürnbergi festő és grafikus, Albrecht Dürer metszetein keresztül mutatja be, akinek tevékenységével a rézmetszés a virágkorát élte. A 16. század nemcsak német nyelvterületen számított termékeny időszaknak a rézmetszés történetében: Németalföldön Lucas van Leyden, Hendrick Goltzius, Jan Saenredam, Aegidius Sadeler, Jacob Matham és Jan Muller a korszak legkiválóbb grafikusművészei közé tartoztak. A 16. századi itáliai művészeket elsősorban Giulio Campagnola, Marcantonio Raimondi és Giorgio Ghisi képviseli a kiállításon, a franciákat Jean Duvet és a fontainebleau-i iskola tagjai. A következő két évszázadban elsősorban reproduktív grafikák születtek, ezért Pieter Pauwel Rubens és Antoine Watteau festményei után készült lapokból és a francia portré-metszetekből válogattunk.

A 18. század kiemelkedő mestere az angol William Hogarth, akinek számos lapját őrzi a Szépművészeti Múzeum. A 19. és a 20. században más sokszorosított grafikai eljárások kerültek előtérbe, a rézmetszet ekkorra elvesztette jelentőségét, így a tárlat a 18. században készült művekkel zárul, négy évszázad művészeti termését áttekintve.

A Maros Megyei Múzeumok és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében megvalósuló tárlatot magyar, román és angol nyelvű katalógus kíséri.

A kiállítás kurátorai: Bodnár Szilvia és Gonda Zsuzsa, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészei.

Elérhetőség:
George Enescu utca 2 szám
Marosvásárhely

Megtekinthető: 2015. december 11. - 2016. február 28-ig.

Képek és szöveg forrása: https://www.facebook.com/kulturpalotamarosvasarhely

0 megjegyzés:

Borsos Miklós szobrászművész a műtermében, 1977 fotó, papír

Grafikatörténet: Egy érdekes fotó

kedd, február 09, 2016 rezkarcfitness 2 Comments


Borsos Miklós szobrászművész a műtermében, 1977
fotó, papír

2 megjegyzés:

Peter Doig skót festőművész néhány rézkarcát mutatjuk be.

Peter Doig

hétfő, február 08, 2016 rezkarcfitness 0 Comments

Peter Doig skót festőművész néhány rézkarcát mutatjuk be.


0 megjegyzés:

A művészgrafika, vagyis a művész által készített, egyedi, műalkotásnak szánt rézkarc, fametszet és litográfia újjászületett a 19. század...

Földi Eszter: A képzőművészet mostohagyermeke

csütörtök, február 04, 2016 rezkarcfitness 0 Comments



A művészgrafika, vagyis a művész által készített, egyedi, műalkotásnak szánt rézkarc, fametszet és litográfia újjászületett a 19. század utolsó évtizedeiben Nyugat-Európában, elsősorban Angliában és Franciaországban. Magyarországon az 1890-es években kezdtek festők, grafikusok foglalkozni ezzel a viszonylag új lehetőséggel. Hosszú út vezetett azonban oda, hogy a képzőművészet mostohagyermeke, a grafika teljes jogú művészeti műfajjá váljon.

A kötet a művészi grafika magyarországi meghonosodásának folyamatát vizsgálja, amelynek során önállósult és integrálódott a képzőművészeti struktúrákba, valamint technikáinak oktatása a hazai akadémiák tananyagává vált. Arra keresi a választ, hogy milyen célok vezérelték az alkotókat, milyen lépések során keresztül vált a művészi grafika a korszak végére a képzőművészet megkérdőjelezhetetlen tényezőjévé, kiállításokon megjelenő, múzeumban gyűjtött becses objektummá. A kötet először veszi számba az 1890 és 1914 között dolgozó grafikusokat és kiváló, eddig szinte ismeretlen munkáikat. Alkotásaik magas művészi színvonala, oktatói, a műfajt népszerűsítő tevékenységük alapozta meg azt a fejlődést, amelynek köszönhetően a két világháború közötti grafikus nemzedék jelentős nemzetközi sikereket arathatott.

Földi Eszter
A képzőművészet mostohagyermeke
A magyar művészgrafika kezdetei 1890-1914

Kiadó: L' HARMATTAN Kft.
Kiadás Éve: 2014
Terjedelem: 310 oldal


Kép forrása: http://www.harmattan.hu/

0 megjegyzés: